Nederlandse woningbezitters schatten waarde woning te hoog in

Zelfs na een periode met prijsdalingen hebben Nederlandse woningbezitters een te rooskleurig beeld van de waarde van hun woning. Dat kan leiden tot verkeerde financiële beslissingen, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).

Een groot deel van de woningeigenaren is enkele jaren na het omslaan van de markt in 2008 nog van mening dat de waarde van de eigen woning niet is gedaald. Driekwart van de huisbezitters schat de huidige woningwaarde te hoog in, stelt DNB op basis van een onderzoek.

Realistisch beeld is belangrijk

Voor eigenaren is het van belang een realistisch beeld te hebben van de waarde van de eigen woning. De woning vormt een belangrijk onderdeel van het huishoudvermogen en speelt een rol in consumptie-, spaar- en pensioenbeslissingen. Een verkeerde inschatting van de waarde leidt mogelijk tot minder passende financiële beslissingen.

Eigendomseffect

De overschatting van de huizenprijs komt volgens de onderzoekers door twee psychologische processen. Het ene is het eigendomseffect. Naarmate mensen langer iets in bezit hebben, is de neiging groter om hier grotere waarde aan toe te kennen.

Verliesaversie

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat verliesaversie een belangrijke rol op de woningmarkt speelt. Huiseigenaren die hun huis willen verkopen, zijn, bij een verwacht verlies, minder bereid met de prijs te zakken dan huiseigenaren die hun huis vermoedelijk met winst zullen verkopen.

Bron: DNBLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *